Komplikationer bröstförstoring
Här finns mer information om komplikationer och oönskade resultat efter en bröstförstoring. Komplikationer är ganska ovanliga och kan delas in i tidiga och sena.
Komplikationer bröstförstoring
Tidiga implantatkomplikationer
Tidiga komplikationer inbegriper bl.a infektioner och blödningar. Dessa uppstår vanligen första dagarna efter operationen och kan i sämsta fall innebära att man måste gå in igen och ta bort implantaten eller den blodansamling som finns runt implantaten. Alla patienter ges antibiotika vid och efter bröstförstoring, men uppstår infektion kan man behöva ta bort dina implantat under en tid (3-6 månader) innan de kan läggas tillbaka igen. Relativt vanligt är att man efter några veckor i kanterna av operationsärren får små vätskefyllda rodnader av suturknutarna.
Sena implantatrelaterade komplikationer
Implantatruptur
Bröstproteser kan i sämsta fall läcka eller brista. Ruptur kan bero på olyckor, kraftiga yttre påfrestningar eller helt spontant. Mentor ersätter vanligen en sprucken protes med en ny som ett led i sitt garantiåtagande varvid ett bidrag till operationskostnader på upp till 1000 Euro kan utgå om du opererat in dina Mentorimplantat efter 1 maj 2013. Detta bidrag är begränsat till 10 år efter operationen.
Om ett implantat med silikongel går sönder behöver detta inte ge några direkta symptom och är egentligen inte farligt. Om gelen läcker ut ligger den kvar inom den bindvävskapsel som finns runt implantatet, Detta kan dock ge ärrbildning och knölighet som kan kräva kirurgiska åtgärder. Det kan vara svårt att diagnostisera läckage, men som patient kan man notera att bröstet blivit mjukare än tidigare eller känns mjukare än det andra bröstet och att man inte känner implantatets kanter lika tydligt. Hos vissa patienter kan man vid protesruptur få förstorade lymfknutor i anslutning till bröstet eller i armhålan. Känner man nytillkomna knutor i sina bröst skall man alltid uppsöka den offentliga sjukvården för utredning av svullnadernas orsak.
Kapselkontraktur
En känd komplikation till bröstförstoring är kapselkontraktur eller störande kapselbildning runt implantatet. Det leder till ett hårt, onaturligt, ömmande bröst. Ojämnheter och indragningar kring protesen (rippling) kan även det bero på kapselbidning. Entydiga förklaringar till varför detta sker har forskningen inte kunna förklara men det kan bero på individuella faktorer vilket innebär att den tunna bindvävshinna som som bildas kring protesen får en inväxt av bindvävs-/ärrceller som förtjockas och blir för stram. Störande kapselbildning är relativt ovanligt, tillståndet är ofarligt men besvärande.
Vid kapselbildning finns olika behandlingsalternativ där det enklaste är att man tar bort proteserna, skär skåror i proteskapseln eller mest komplicerat att man tar bort hela bindvävskapseln inklusive proteserna och byter ut dem. Det är väl känt att rökning ökar risken för störande kapselbildning. Som ett led i sitt utökade garantiåtagande kan Mentor vid allvarlig kapselbildning ge ett bidrag till operationskostnader på upp till 1000 Euro.
Positionsproblem
Bröstimplantatens läge är av avgörande betydelse för patientens nöjdhet med operationen. Dåliga proteslägen som man upptäcker under de första månaderna har vanligen med själva operationen att göra medan sena lägesförändringar kan ha med vävnadernas hållfasthet att göra, dvs. att vävnaden givit efter för den ökade belastning som en bröstprotes innebär. En inte helt ovanlig komplikation är den double-bubble deformiteten (DB) som innebär att den ena eller båda proteserna hamnat nedanför bröstvecket eller symmasti som innebär att implantaten hamnat för tätt varvid klyftan mellan brösten “försvunnit”. Implantat kan naturligtvis hamna för långt upp eller för långt åt sidan också.
Känselpåverkan
Det finns risk för känselpåverkan antingen i brösthuden eller i vårtgårdarna. Denna komplikation beror vanligen på att känselnerver till brösten påverkas av svullnaden i samband med operationen och är därför vanligen övergående. I enstaka fall kan känselnerverna permanent ha påverkats vid skapandet av protesfickan vilket kan medföra känselnedsättningar eller ömma punkter på brösten eller sidan av bröstkorgen. Förbättring av de tillstånden kan ske under så lång tid som 1 år efter operationen.
Amning och graviditet
Förändringar som följer på en graviditet och efterföljande amning är främst att brösten ökar i storlek. Efter att amningen lagts ner minskar vanligen bröstens volym, däremot drar brösthuden inte alltid ihop sig till utgångläget med en hängande byst som följd. Ibland minskar inte bröstens volym och man kan uppleva att man har en byst som är för stor. Det är bra att känna till och diskutera dessa faktorer med sin plastikkirurg. En bröstprotesoperation påverkar normalt inte amningen och innebär inga kända risker för barnet vid en graviditet.
Fula ärr
Vid all läkning i huden bildas ärr. Alla människor har olika förutsättningar när det gäller ärrläkning ex. genetiskt, via hudfärg eller ålder. En del läker med tunna fina, knappt synliga, ärr medan andra har en kraftigare ärrbildning. Pga detta är det svårt att i förväg säkert förutsäga hur just Dina ärr kommer att se ut. Vi gör dock alltid allt som är möjligt för att begränsa ärrbildningen. Vii lägger mkt tid på att sy ihop snittet så bra som möjligt samt ger instruktioner om tejpning av ärren under 2-6 månader efter operationen.
BIA-ALCL eller Breast Implant Associated - Anaplastic large-cell lymphoma
BIA-ALCL är en cancerform (lymfom) som utgår från en typ av vita blodkroppar som har med immunsystemet att göra och utvecklas i själva proteskapseln. Man har främst konstaterat denna ovanliga tumörform hos patienter med texturerade bröstimplantat. Implantat, från vissa tillverkare, som visat sig vara drabbade i ökad omfattning har därför dragits in från marknaden. Man har dock inte i något land rekommenderat förebyggande protesbyte från texturerade till släta proteser eller uttagning. ALCL har visat sig tidigast uppkomma efter 1 år och i medeltal efter 10 år. Huvudsymtomet är plötsligt uppkommande markant svullnad i ett bröst som tidigare inte varit svullet eller förändrat. Utredning av knutor och svullnader i bröstvävnad sker inom den offentliga vården för att utesluta elakartad sjukdom.
Breast Implant illness (BII)
BII är ett förhållandevis nytt tillstånd som beskriver en lång rad olika symtom som kan uppkomma efter inläggning av bröstimplantat. Symtom på BII kan uppkomma hos patienter med alla typer av bröstimplantat. BII har ännu inte undersökts vetenskapligt i någon större omfattning och kunskapen och avgränsningen mot andra möjliga sjukdomar är otydlig. Symtombilden kan dessutom variera mellan olika patienter. På grund av detta finns ännu ingen diagnoskod för tillståndet. Symtom som har uppfattats knutna till BII är: led- och muskelsmärta, kronisk trötthet, minnes- och koncentrationsproblem, andningsproblem, sömnstörningar, hudutslag och klåda, mun- och ögontorrhet, ångestproblem, depression, huvudvärk, hårförlust, mag- tarmproblem.
Många av dessa symtom på BII kan vara tecken på andra sjukdomstillstånd och efter utredning leda till diagnos av till exempel autoimmuna sjukdomar, men inte hos alla. Hos vissa patienter kan borttagning av proteser inklusive proteskapslar i sin helhet (en-bloc) leda till symtomförbättring, men dessvärre inte heller då hos alla.
Nytt utseende
En bröstförstoringsoperation är ett ingrepp med vanligen stor patientnöjdhet. Ett beslut att utföra en bröstförstoring är dock ett stort personligt beslut. Vi vet att, om du har realistiska förväntningar och är välinformerad om ingreppets för-och nackdelar, kommer att bli mycket nöjd med din operation!